Sahabat Amat Sejati :) Saya wajib follow sesiapa yg follow saya =)

di mana Dia di hatiku?

Sunday, September 8, 2013

6 "Bukan Milik Kita"






Angin datang menyapa lembut pipiku,Alhamdulillah,aku masih lagi diuji.

seketika,aku teringat pada peristiwa yang lalu,cukup buat aku tersedar, yA Rabb.lemahnya aku.Menangis dan terus menangis.

"Arghh..cuba matang jannati." bicara hatiku.

"tapi,aku baru umur 19! muda agy tuuu.. ermm..nafsu terus memujuk.cuba memenangkan emosi.:!

imbas kembali.,.......
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Umi,,lepas SPM,jannati hajat nak masuk DQ..nak melaksanakan impian yang tertangguh.nak hafaz quran macam kawan2 yang lain.(beruntungnye sape yang dah sekolah tahfiz sains mase menengah..time tu kewangan tak mencukupi.:)

umi sekadar tersenyum.

tapi,,aku masih lagi tak berpeluang.mungkin rezekiku bukan kat DQ..kerna aku harus ambik STAM..yup..exam penting dalam tradisi keluarga.

aku tersenyum.yup.pahit untuk menelan.hatiku berkira2..nak sngat dah menjejak impian hafaz quran.siyes,rase tak nak dah ambik cadangan untuk STAM,tapi memandangkan keputusan  family,,aku turutkan jua..

time ambik STAM,,memang aku cukup2 berterima kasih pada shabat2 yang selalu bagi sokongan semangat.dan aku bersyukur kerna time tu cam ade someone yang selalu mendoakanku..yup..dialah semangatku.lepas Allah,,Rasulullah dan keluarga. <3

lepas STAM,,alhamdulillah..walaupun tak dapat full mumtaz,,(exam dalam wad time tu..hehe.pengalaman betol. :P ) masih lagi dapat pangkat MUMTAZ. :)

impianku satu..MESIR....! tunggu aku datang. hatiku berbisik kembali.!

Ya Rabb,,Kamu tahu,,aku terlalu merindukan mesir. aku selalu impikan sebagaimana ustaz dan ustazahku bercerita betapa banyaknya ilmu di sana.yer...BUmi Anbia'. Al-Azhar..seindah namanya,,sehebat bicara teduhan ilmu ulamak-ulamak.teringin aku terbang bersama dengan yang lain untuk mengambil secebis intan permata ilmu.. :')


tapi ditakdirkan, aku masih tidak berpeluang. mungkin bukan rezekiku di mesir..aku,lagi memujuk hati..yup..sekali lagi memujuk hati.!

tanpa menunggu keputusan universiti,,aku telah dipilih untuk masuk ke KIAS. :)

tersenyum.

suatu hari,,aku mendapat pengkhabaran. Alhamdulillah..aku dapat UIA! huhu..siyes aku menangis gembira.dalam hati,,Allah je tahu..(universiti yang aku angankan dulu menawarkan aku tempat dalam pengajiannya kat sane.Allahurabbi. :D)

Aku berdoa.

berharap,,moge aku diberi peluang dan disanalah rezeki aku. tempat yang boleh membahagiakan aku.Bahagiakah? :)

Namun,,Allah masih lagi menyayangi aku. Dia nak tahu tahap mana pergantungan hambanya pada DIa.



wahai Hati,

DIa nak tahu kesabaran kita.

Dia nak tahu usaha kesungguhan tulusnya berdoa pada Dia.

DIa rindukan rintihan kita,

Dia ingin bagi syurga yang terindah pada kita.

maka,bersabarlah SAyang.

Kamu ingin syurga kan? betapa banyak orang yang sanggup mati kerana memburu cintaNya,,takkan dengan ujian yang selemah nie kamu dah melatah?

Allahurabbi.Astaghfirullah.kuatkan hamba ya Rabb.



yup..aku masih di sini. dalam satu tempat pengajian di KIAS.

dan aku berharap hikmahnya tersembunyi di sini.

aku sedikit terhibur,dengan kalam bicara ketua HEP KIAS,

"jangan kamu sangka bangunan yang buruk ini tidak berpenghuni,
jangan kamu remehkan kebolehahan para pengajar dalam memartabatkan ilmu agama,
jangan kamu pandang rendah pada sistem pentadbiran yang lemah,
jangan kamu ingat institusi ini biasa."

sebenarnya,,di dalamnya ada sejuta mutiara..raihlah..kejarlah.kamu akan menjadi orang yang luar biasa.kerna kamu yang cipta bahagia itu.bukan bangunan yang mencipta kebahagiaan pada  kamu.!"

Alhamdulillah..tersentap..


aku yang harus mencipta sesuatu. jangan tunggu sesuatu yang istimewa.tapi aku yang harus menjadikan apa yang di depanku sekarang sesuatu yang istimewa. Terima kasih ya Allah. pandulah aku dengan redhaMu.jadikan aku pelajar hebat.! Insya Allah.. <3

p/s:kadang2 Allah tak bagi benda yang kita suka,,kerna Dia thu ape yang terbaik buat kita. yakinlah..berdoalah.husnu dzhonlah.. semua perancangannya adalah yang terbaik! :)

6 comments:

Anonymous said...

ma ayah mana sanggup nk lepaskn anknye jauh2....

lagi jauh lg kerisauan...

hati tsakiti xtrcapai apa dhajati...

pasti ad ktentuan yg tlah djanji oleh ILAHI

Fatin Hamimi said...

saya belajar di iskandariah mesir. semoga cita2 ukhti tercapai :)

LadyBird said...

Dia mengetahui aper yg terbaik tuk kiter..
insyaAllah Allah kabulkan cita2 yg baik..
jgn putus asa untuk mengharap dari-Nya..

Srikandi permata said...

Allah bg apa yg perlu kita perlu, bukan apa yg kita hendak.
Pilihan Allah itu memang terbaik kan/ ^_^

MizS_KiD said...

Ukhti jannati..Allah xkn uji hambanya kalau Allah tahu hambanya x Mampu..Suka baca Post akak..Moga2 boleh menjadi teladan yang baik untuk saya In Shaa Allah..Akak hebat d mata saya..Kalau akak x kisah, bimbing laa saya menuju ke jalanNYA..Mengejar cintaNYA..Sebab kita manusia sentiasa lupa..

hyunieuna said...

Allah know the best for HIS SLAVES thanks ingatkan :D Ya Allah Ya Allah :)

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Semua milik Allah 2010 hingga kiamat