Sahabat Amat Sejati :) Saya wajib follow sesiapa yg follow saya =)

di mana Dia di hatiku?

Friday, October 26, 2012

9 Kite Dah Janji Nak Masuk Syurga Same2 Kan?



  




 Sejenak memandang ke langit yang terbentang luas, mampu buat ana berfikir. Cube menafsir dis ebalik awan yang berarak lembut.. Nape harus ade awan yang melindungi kite ye? Nape perlu  ade matahari? Macam2 persoalan yang bermain di benak.. Terasa sesak dengan perangkap soalan sendiri. Mula mengalih pandangan pada saujana yang indah memandang.. SubhanaLlah. Rase tenang. Betapa halusnya cptaanNya. Mane mungkin bisa  digambar dengan kata2..dilakar dengan jutaan warna kehidupan..

          
                       Sedang asyik memerhatikan alam ciptaanYa..tibe-tibe,,telefon bimbit berbunyi..tanda mesej masuk..


“Assalamualaikum shabatku,.camne iman hari nie?” Bibir ana tersenyum sekilas membaca potongan mesej tersebut.. Masya Allah..betapa indahnye persahabatan yang dijalin..

Bukan kerna rupa paras kite berjumpa,,

bukan jua kerna tahap kekayaan kite bermesra,

bukan kerna ade kelebihan kite berukhuwah..

tak lain tak bukan hanya satu..kite bertemu kerna Allah..

Takdir Allah yang menemukan kite. Menjalinkan dari hati ke hati perasaan bersahabat itu.. Makna “sahabat” begitu membuat ana tertarik untuk diterjemah dalam tulisan ana hari nie.. Lantas,ana mula mencoretkan sekelumit ape yang dirase,sepanjangn perkenalan antara kite^^

Ana membalas,,”wslm wbr..,Alhamdulillah..cume iman sedkit turun naik..Cube mengelak dari godaan syaitan..”

Pesanan mesej diterima kembali.
.
”insya Allah,,itu perkara biase,,kite sbagai hambaNya cube buat sebaik mungkin ye..kan kite nie khalifah..amar makruf nahi mungkar moto kite..zikir banyak2 ye.. Ana pun same je dengan enti..”..Alhamdulillah..sekali lagi ana diterpa satu perasaan yang tak mungkin diterjemahkan.. Bersyukur sangat kerana dikelilingi oleh sahabat2 yang memahami dan saling memberi nasihat..

Ana cukup teruja bile ingin bercerita tentang ukhuwah disekolah.. Kami di sekolah agama didedahkan dengan usrah.. Ape maksud usrah? Usrah nie maksud die keluarga,, Nah,,kami dari tingkatan 1,telah diperkenalkan system usrah.. Maksudnye yang lebih dekat,,sahabat2 nie ibarat kuarge kite sndiri..ade masalah,,ok.share same2..


“Time sedih,,kite menangis same2…Time kite gembira,kite ketawa same2,,.Time ade problem,kite kongsi same2..” SAHABAT! bertuah kan? =)

SAhabat nie kite selalu pandang dalam skop yang sempit. Cube buka sikit minda anda.. Kite nie berkawan hanya sebab die rakan sekelas kite ke? Cz sebab die satu sekolah dengan kite,,satu pejabat jdi kite kawan jela..sekadar bersahabat?? ye ke?tepuk dada tanye sakit ke tak..huhu

Buka minda,buka fikiran kalian. Hayatilah makna SAHABAT..jom..kite same2 koreksi.. Fikir balik perkenalan kite dengan dia..

Kite dah janji kan…?? Same2 nak pergi syurga.. 


SAHABAT,,tolong pegang erat tangan ana..insya Allah..ana pegang erat tangan SAHABAT..kerana ingin membina rumah di JANNAh..barakaLlah..:)


marjan Jannati

9 comments:

Hati Ku Terusik said...

insyaAllah...moga ukhwah mahabbah till jannah... :')

ismi jannati said...

insya Allah..amin

ANIA NIQIYSA said...

subhanallah.karangan yang indah.'sesungguhnya setiap mukmin itu adalah bersaudara '(al-hujurat:10) . salam ukhwah sahahat =)

ismi jannati said...

alhamdulillah

ismi jannati said...
This comment has been removed by the author.
saifudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

ain soofiyah said...

ukhwahfillah sgat indah bgi org yg pandai mnghargainya..=D

ismi jannati said...

saifuddin:wslm wbr...:)

ismi jannati said...

ain:moge kite adalah orang yang terasa indahnya itu..amin..^^

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Semua milik Allah 2010 hingga kiamat